درمان شوره سر ، کنترل ، علل ، علت ، دلایل شوره

همه چیز در مورد شوره سر ، راه های درمان و کنترل ، بررسی شامپوهای ضد شوره

چگونه شوره سر را از بین ببریم ؟ درمان کنیم ؟ روش های خانگی و علمی کنترل و جلوگیری از شوره سر

بررسی اجمالی شوره سر

شوره سر یک بیماری شایع است که باعث پوسته پوسته شدن پوست سر می شود. این بیماری یا مشکل مسری یا جدی نیست. اما ممکن است کمی برای شما نا خوشایند باشد و درمان آن دشوار باشد.

شوره نرم را می توان با یک شامپوی ضد شوره مناسب و ملایم و با مصرف روزانه درمان کرد. اگر این مورد کار نکرد ، یک شامپوی دارویی ( ضد شوره قوی ) ممکن است به شما کمک کند. اما علائم ممکن است به مرور دوباره برگردند.

شوره سر به عنوان فرم خفیفی از درماتیت سبورئیک در نظر گرفته می شود.

علائم شوره سر

علائم و نشانه های شوره سر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • پوسته پوسته شدن روی پوست سر ، مشاهده پوسته ها بر روی مو ، ابرو ، ریش یا سبیل و حتی شانه ها
  • خارش پوست سر

این علائم و نشانه ها ممکن است در صورت داشتن استرس ، شدیدتر شوند و در فصول سرد و خشک بیشتر نمایان باشند

برای درمان شوره سر چه موقع به پزشک مراجعه کنیم

بیشتر موارد شوره سر نیاز به مراجعه به پزشک ندارد. در صورت عدم بهبودی با استفاده منظم از شامپوی بدون نسخه ضد شوره ، به یک پزشک متخصص بیماری های پوستی مراجعه کنید تا در خصوص درمان شما را راهنمایی کند.

دلایل یا علت های شوره سر

شوره سر ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد ، از جمله :

  • ملتهب شدن پوست سر به هر دلیل و یا داشتن پوست سر چرب
  • به اندازه کافی و مناسب از شامپو استفاده نکنید
  • قارچی شبیه مخمر (مالاسزیا) که از چربی های پوست سر بیشتر در بزرگسالان تغذیه می کند
  • داشتن پوست خشک
  • حساسیت به محصولات مراقبت از مو (درماتیت تماسی)
  • سایر بیماری های پوستی مانند پسوریازیس و اگزما

عواملی که ریسک داشتن شوره سر را بیشتر می کند

تقریباً هرکسی ممکن است دچار شوره سر شود ، اما برخی از عوامل باعث تشدید شوره سر می شوند:

  • افزایش سن : شوره سر معمولاً در بزرگسالی یا جوانی شروع می شود و تا سنین میانسالی ادامه دارد. این بدان معنا نیست که افراد سالخورده دچار شوره سر نمی شوند. برای برخی از افراد ، این مشکل می تواند مادام العمر باشد.
  • مرد بودن : از آنجا که مردان بیشتر شوره سر دارند ، برخی از محققان فکر می کنند هورمون های مردانه می توانند در این امر نقش داشته باشند.
  • بیماری های خاص : به نظر می رسد بیماری پارکینسون و سایر بیماری هایی که بر سیستم عصبی تأثیر می گذارند خطر ابتلا به شوره سر را افزایش می دهند. داشتن HIV یا سیستم ایمنی ضعیف نیز همینطور است.

تشخیص شوره سر

یک پزشک اغلب می تواند شوره سر را به راحتی و با دیدن موها و پوست سر شما تشخیص دهد.

درمان شوره سر

خارش و پوسته پوسته شدن شوره تقریباً همیشه قابل کنترل است. برای شوره سر خفیف ، ابتدا شستشوی روزانه را با یک شامپوی ملایم امتحان کنید تا چربی و تجمع سلول های پوستی کاهش یابد. اگر این موضوع کمکی نکرد ، یک شامپوی دارویی شوره سر ( ضد شوره قوی ) را امتحان کنید. شاید لازم باشد بیش از یک شامپو را امتحان کنید تا بهترین گزینه که برای شما مناسب است را پیدا کنید. و احتمالاً به درمان مکرر یا طولانی مدت نیاز خواهید داشت.

اگر بعد از استفاده از هر محصولی دچار خارش ، التهاب و قرمزی یا سوزش پوست سر شدید ، استفاده از آن محصول را متوقف کنید. در صورت بروز واکنش آلرژیک - مانند بثورات پوستی ، کهیر یا مشکل تنفس - فوراً به پزشک مراجعه کنید.

شامپوهای ضد شوره دارویی شامل موارد زیر هستند :  ( بهترین شامپو های ضد شوره قوی )

انواع شامپو های ضد شوره دارویی : 

  • شامپوهای دارای زینک پیریتیون : این شامپو ها حاوی ماده ضد باکتری و ضد قارچ روی پیریتیون هستند.
  • شامپوهای دارای پایه تار : قطران ذغال سنگ ، سرعت چرخه سلولی پوست سر شما را کم می کند ( یعنی سرعت تولید و از بین رفتن سلول ها ). اگر موهای رنگ شده روشن دارید ، این نوع شامپوها ممکن است باعث تغییر رنگ موی شما شوند. شامپو های حاوی این ماده همچنین می تواند پوست سر را در برابر نور آفتاب حساس تر کنند.
  • شامپوهایی که حاوی سالیسیلیک اسید هستند
  • شامپوهای سلنیوم سولفید یا سولفاید : این شامپو ها حاوی یک ماده ضد قارچ هستند. از این شامپو ها باید طبق دستورالعمل استفاده کنید و سعی کنید شستشوی سر بعد از استفاده از این شامپو ها به درستی و کامل انجام شود ، زیرا می تواند باعث تغییر رنگ مو و پوست سر شود.
  • شامپوهای کتوکونازول : این شامپو برای از بین بردن قارچ های ایجاد کننده شوره سر است که روی پوست سر شما زندگی می کنند. این دارو بدون نسخه و یا با نسخه پزشک در دسترس است.

اگر یک نوع شامپو برای مدتی کار کرد و بعد به مرور اثر خود را از دست داد ، سعی کنید دو نوع شامپوی ضد شوره سر را  به صورت تناوبی استفاده کنید.

دستورالعمل های موجود بر روی هر بطری شامپو را که امتحان می کنید به دقت بخوانید و دنبال کنید. برخی از محصولات باید چند دقیقه بر روی پوست سر بمانند ، در حالی که برخی دیگر باید سریع شسته شوند. در ابتدا هفته ای یک تا سه بار از شامپوی دارویی ضد شوره برای درمان شوره سر استفاده کنید. سپس برای نگهداری و پیشگیری ، هفته ای یکبار یا کمتر از این شامپو ها استفاده کنید.

اگر چندین هفته به طور منظم از شامپوی دارویی ضد شوره استفاده کرده اید و هنوز شوره سر دارید ، با پزشک یا متخصص پوست خود صحبت کنید. شما ممکن است به یک شامپوی با مقاومت یا یک لوسیون استروئیدی نیاز داشته باشید.

شیوه زندگی و درمان های خانگی شوره سر ( کنترل شوره سر با تغییر سبک زندگی ، تغذیه و یا درمان های خانگی )

می توانید برای کاهش خطر ابتلا به شوره سر یا کنترل آن اقداماتی از قبیل اقدامات زیر انجام دهید :

  • یاد بگیرید که استرس را کنترل کنید. استرس بر سلامت کلی شما تأثیر می گذارد و شما را مستعد ابتلا به بیماری های زیادی می کند. حتی می تواند باعث ایجاد شوره سر شود یا علائم موجود را بدتر کند.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید. رژیم غذایی که به میزان کافی روی ، ویتامین های گروه B و انواع خاصی از چربی ها را داشته باشد ، می تواند از بروز شوره سر جلوگیری کند.
  • اغلب شامپو بزنید. اگر پوست چربی دارید ، شستشوی روزانه مو می تواند از بروز شوره سر جلوگیری کند. هنگام شامپو زدن پوست سر خود را به آرامی ماساژ دهید تا پوسته ها به آرامی جدا شوند و سپس کاملاً شستشو دهید.
  • کمی آفتاب بگیرید : نور خورشید می تواند برای کنترل شوره سر مفید باشد. اما چون قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش به پوست شما آسیب می رساند و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهد ، زیر نور مستقیم آفتاب زیاد قرار نگیرید. درعوض ، فقط کمی وقت خود را در فضای باز و آزاد بگذرانید. و حتما از کرم ضد آفتاب روی پوست صورت و بدن خود استفاده کنید.
  • استفاده از محصولات حالت دهنده مو را محدود کنید : محصولات حالت دهنده مو می توانند روی موها و پوست سر شما جمع شده و به مرور باعث تشکیل لایه های چربی بر روی پوست سر شوند.

منابع :

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/diagnosis-treatment/drc-20353854

به اشتراک گذاری این مقاله

مقالات مرتبط

دیدگاه ها و نظرات و پرسش و پاسخ ها
دیدگاه یا سوال خود را ثبت کنید